SEDINTA FOTO SAU CEA MAI PRETIOASA AMINTIRE

  Sedinta foto sau cat de importanta este aceasta la o nunta si ce trebuie sa stim despre ea. Ce tehnici se abordeaza si care trebuie sa fie relatia dintre fotograf si personaje. Sunt importante fotografiile de nunta? Daca nu sunteti siguri de importanta fotografiilor in cadrul nuntii imaginati-va urmatoarea scena: au trecut 10 ani de la nunta, stati cu sotul si copilul, confortabil, pe canapea si tineti pe genunchi un album foto. Este posibil sa nu va mai amintiti ce meniu ati avut, atata timp cat a fost in regula si nimeni nu s-a plans de el. Rochia nuntii, daca nu ati distrus-o deja intr-o sedinta trash the dress, se afla sigilata intr-o cutie.  Acele sentimente si trairi pe care le-ati avut in timpul nuntii si care s-au succedat cu o viteza uimitoare sunt inregistrate acum in albumul foto pe care il tineti in mana. Fiecare fotografie declanseaza o amintire.      

  Cel mai intalnit mod de fotografiere in Romania este cel clasic urmat mai nou de asa zisul concept de FOTOJURNALISM. Acesta din urma implica instantaneul adica acele cadre neregizate, realizate in ipostaze naturale.Indiferent de abordarea fotografica a unui eveniment de gen „nunta” cred ca aceste doua metode ar trebui combinate. Din exces de zel in ultima vreme se insista foarte mult pe fotojurmalism, care in esenta intradevar poate fi mai artistic, dar sa fim seriosi…. cine ar dori ca din portofoliul nuntiisale sa lipseasca si acele clasice fotografii cu cei dragi si apropiati ? Penrtu ca a, abordand la maxim fotojurnalismul la o nunta, se pot omitefotografii importante, de nelipsit .In acelasi timp sa nu uitam ca lumea iubeste instantaneul fiinca este decupat din viata, pentru ca este atat de real, pentru ca surprinde momente, persoane, expresii. Cred ca o imbinare maiastra a celor doua procedeie pentru sedinta foto ar fi ideala.

       Un al doilea subiect important este locatia unde se va desfasura sedinta foto. Aceasta trebuie aleasa din timp , de comun acord cu mirii si in functie de viziunea pe care ei o doresc intiparita asupra fotografiilor ce vor fi realizate. Iti doresti o nunta de neuitat si vrei ca totul sa iasa perfect. Indiferent cu cat de mult timp inainte ai planificat totul, ziua respectiva va trece extrem de repede. Ca sa iti amintesti cu placere peste ani de acele momente speciale, alege locatii inedite pentru albumul de nunta. Desigur, nu vei avea timp in ziua nuntii sa dai o fuga pana la Bicaz, spre exemplu, ca sa faci cateva fotografii alaturi de sotul tau. Dar iti poti programa o sedinta foto dupa eveniment, care sa te ajute sa iti completezi albumul de nunta in diferite locatii cat mai inedite din apropiere.        O deosebita importanta o are relatia dintre fotograf si miri. Este necesar ca intre acestia sa existe in primul rand comunicare si apoi detasare pentru ca fotografiile sa fie incarcate de naturalete.Atunci cand mergi sa stabilesti ultimele detalii cu fotograful, roaga-l sa iti dea cateva sfaturi, sa te pozeze din cateva unghiuri si sa iti dea pozele ca sa le poti studia.

Este foarte important sa stai putin de vorba cu el inainte, ca sa va cunoasteti si sa scapi de tracul obiectivului. Ai putea sa il rogi ca la nunta sa iti dea cateva indicatii legate de postura, de unghiul in care stai, de cat de larg sa zambesti. Stabiliti un limbaj comun (verbal sau din priviri, gesturi) ca sa intelegi mai usor in ce fel ar trebui sa stai, ce ar trebui sa faci cu mainile, cand sa zambesti. Si nu uita, trebuie sa ai rabdare cu tine atunci cand faci pozele pentru albumul de nunta. Nu are rost sa te grabesti, oricat de mult te-ai simti presata de timp. Fotografiile acelea vor dura o viata si sigur vrei sa le privesti cu placere peste ani.