Precum stiti probabil, dupa sfarsitul unei nunti, munca fotografului este departe de a fi terminata. Cele mai multe dintre cupluri sunt constiente de orele lungi pe care fotograful trebuie sa le petreaca dupa ziua nuntii pentru editarea fotografiilor. O post-productie de nunta poate dura zece – douazeci de ore suplimentare peste orele petrecute de fotograf in ziua nuntii. Aceasta este una din componentele majore pentru care fotograful este platit cand este vorba de fotografierea unei nunti. Trebuie retinut acest lucru cand se contracteaza un fotograf, nu este doar ce ai in ziua nuntii, este o intreaga experienta.
Descarcarea si back-up-ul fotografiilor:
Primul lucru este descarcarea fotografiilor de pe cardurile pe care au fost capturate. Acest lucru poate dura pana la o ora, in functie de numarul imaginilor capturate. Cei mai multi fotografi au sisteme RAID, iar imaginile vor trebui, de asemenea, sa fie transferate intr-un hard secundar pentru siguranta.
Editarea fotografiilor:
Dupa ce fotografiile sunt descarcate urmatorul pas il reprezinta editarea sau alegerea celor mai bune fotografii de nunta. Editarea unei nunti poate dura de la doua la patru ore. Numarul defotografii realizate poate varia de la un fotograf la altul, dar in medie este de 2500-5000 pentru o nunta tipica. Totul depinde de cel care a fotografiat nunta. Dupa editare, raman aproximativ 900 – 1500 de fotografii. Mai „multe imagini” nu este egal cu „mai bune”, e vorba de calitate, nu de cantitate.
Probabil va intrebati: Daca s-au fotografiat 2500 si se pastreaza doar 1000 de ce sunt alte 1500fotografii in plus? Fotografiile neutilizate sunt alcatuite din: fotografii in care ai clipit, expresii rele, imagini defocalizate, expuneri rele sau secvente in care o fotografie este in mod clar mai buna decat alta. Un fotograf poate trage 30 de imagini cu mireasa mergand de exemplu pe un culoar, dar numai 5 dintre ele vor fi fotografii cu adevarat reusite. restul sunt inutile. Acesta este unul din lucrurile pentru care este platit fotograful. Ca si editor ai nevoie de ani de practica si sute de listari pentru a deveni expert si fiti siguri ca nu ve-ti dori sa parcurgeti 3000-4000 de fotografii.
Prelucrarea bruta:
Cele mai multe fotografii se fac in format RAW. Acesta este un fisier mare, profesional cu diverse informatii si date inglobate in imagine. Atunci cand sunt prelucrate imaginile devin produsul dumneavoastra final in format JPEG. Acest lucru implica ore de corectie a culorilor cat si alte ajustari. Acest proces poate dura doua pana la patru ore. In afara de echilibrarea culorilor sunt, de asemenea, ajustari tonale, precum si ajustari pentru claritate, puncte albe si negre, expunere, etc. Software-ul se schimba tot timpul si fotograful trebuie sa tina pasul cu progresul si sa actualizeze plug-in-urile.
Conversia fotografiilor si Photoshop-ul:
Odata efectuata prelucrarea bruta a fotografiilor, este nevoie de aproximativ o ora pentruconversia fotografiilor in JPEG. Aduse in forma lor finala incepe adevarata munca. Cei mai multifotografi vor petrece nenumarate ore in Photoshop pentru diverse lucruri care nu se pot face in software-ul de procesare RAW. Fotograful va face imbunatatiri cum ar fi: adaugarea de viniete, eliminarea obiectelor nedorite, retusuri, conversii alb-negru si multe alte lucruri pe care le au in unele software-uri foarte scumpe.
Salvarea si prezentarea fotografiilor:
Odata terminate aceste lucruri, cele mai bune fotografii vor fi salvate pentru client. Operatiunea de salvare a imaginilor si adaugarea de slideshow-uri suplimentare se pot produce in timp si pot adauga alte ore de munca. Fiecare fotograf este diferit si toti au propriile lor opinii pe aceasta tema. Ideea acestui articol este de a intelege ce se intampla in procesul de post – productie. Metodele exacte vor varia de la un fotograf la altul dara atat timp cat va place rezultatul, procesul exact este irelevant. Exista mai multe posibilitati de a obtine o fotografie buna dar un lucru este bine stiut ca este nevoi de multa munca si zeci de ore pentru a ajunge la rezultatul dorit.
Daca angajezi un fotograf care are de gand sa va dea imaginile needitate, fara nici o corectie de culoare sau decupari, care include tot ceea ce el a fotografiat in ziua nuntii, rezultatele vor fi dezamagitoare pentru dumneavoastra. Oricine ar face acest lucru nu va va face decat un deserviciu. Tu esti acela care va trebui sa treci prin 3000-50000 de fotografii si a alege ce este mai bun. Va trebui sa investesti in software si va trebui sa-ti petreci mult timp ca sa inveti sa-l folosesti apoi va fi nevoie de ani pentru a ajunge sa o faci corespunzator. Acesta este motivul care face diferenta si pentru care merita sa platesti un fotograf profesionist.