Ma casatoresc! Ce am de facut?
In primul rand trebuie sa stii ca nu poti face nunta mai devreme de un an. Sau nu nunta pe care ai visat-o! Pentru ca, iti vine sa crezi sau nu, ai nevoie cam de un an ca sa poti pune la punct tot ce trebuie. Sa nu intelegi din asta ca nunta iti va acapara tot timpul, ca numai asta vei face zi si noapte. Nu. Insa sunt unele aspecte care trebuie planificate cel putin cu un an inainte.
Dar sa le luam pe rand:
Alegerea datei
E bine sa alegeti impreuna de la inceput o data fixa. Practic intreaga organizare a nuntii va depinde de acest lucru. Inainte sa stabiliti data, trebuie sa stiti ca lunile cele mai „pline” sunt lunile de vara cand este mai greu sa gasiti locatie, insa nu imposibil.Cateva sfaturi despre cand sa nu alegeti sa programati nunta gasiti pe pagina noastra Luxmariaj: Obiceiuri nunti
Ce fel de nunta vreti sa aveti?
Este important sa stiti de la inceput ce fel de nunta vreti: in restaurant sau in aer liber sau poate acasa, cu multi invitati sau in cadru restrans, fastuoasa sau simpla (si in functie de bugetul pe care il puteti aloca acestui eveniment). De ce este important sa stiti de la inceput acest lucru? Pentru ca devine criteriu de selectie pentru restaurant, firma de catering, invitatii etc etc. In momentul in care stiti deja ce fel de nunta vreti incepe perioada de „informare”.
Perioada de informare
Poate cea mai plictisitoare, insa cea mai „profitabila” perioada, perioada de informare va va ajuta sa aveti nunta pe care ati visat-o la cel mai bun pret posibil si sa treceti impreuna cu bine prin toata „nebunia” pe care o presupune organizarea unei nunti. Daca Internetul iti este o unealta la indemana este probabil foarte nimerit sa te informezi in acest mod. Economisesti timp si energie si in plus ai certitudinea ca ai acoperit o gama mult mai larga de servicii, firme, agentii etc. decat daca te-ai informa din alte surse. Portalurile de nunta sunt un ajutor bun pe parcursul acestei perioade. Perioada de informare se intinde, cronologic vorbind, pe mai multe luni, in sensul ca pentru fiecare detaliu in parte este indicat sa te informezi in prealabil. Este bine sa te informezi cat mai repede in privinta locatiei in Iasi sau in alta parte! Rezervarile se fac cu cel putin un an inainte, altfel risti sa nu mai gasesti o sala disponibila.
Rezerva locatia!
Ai facut primii pasi in ceea ce priveste informarea? E momentul sa te apuci de treaba propriu-zis. Primul pas este alegerea locatiei evenimentului. Ai nevoie de un restaurant cu mai putin de 100 de locuri? Intre 100 si 200? Peste 200? Este momentul sa mergi la fata locului si sa discuti. Nu discuta prin telefon sau prin email. Si nu uita sa semnezi un contract in care sa fie precizate toate detaliile pe care le-ati stabilit.
Sonorizarea evenimentului
Din acest punct de vedere ai practic doua variante: Dj sau formatie. Si intr-un caz si in celalalt va trebui sa ii rezervi din timp. Daca nu esti hotarat pentru una din variante, pune in balanta avantajele si dezavantajele. Dupa ce ai te-ai decis, trebuie fie sa mergi sa ii asculti (in cazul formatiei) la o alta nunta, fie sa vorbesti cu persoane care au mai avut persoana in cauza drept Dj (sau sa vezi o inregistrare de la o alta nunta). Nu uita sa angajezi din vreme fie formatia, fie Dj-ul. Nu vei gasi una/unul disponibil(a) in ultima clipa.
Angajeaza un fotograf si un cameraman
Chiar daca ai rude, prieteni care te pot ajuta cu pozele si „filmul” nuntii, este bine sa angajezi un cameraman profesionist. Vei avea mii de poze de amatori, vei vrea totusi macar o suta facute de un profesionist. Din nou, este bine sa vorbesti din vreme pentru poze, film (dvd-uri), preturi etc si mai ales nu uita sa ceri sa vezi un portofoliu. Sa te asiguri cu ochii tai de calitatea pozelor. Asigura-te ca aparatura cu care sunt facute este una profesionista.
Decorarea salii
Dincolo de decorarea propriu-zisa a salii (pe care ai rezolvat-o deja cand ai rezervat locatia), este bine sa angajezi un decorator sau florar care sa se ocupe cu aranjamentele florale de pe mese si nu numai. Nu este foarte mare bataie de cap, se rezolva usor si iti va asigura o ambianta cel putin placuta.
Actele oficiale – ultima luna
In ultima luna va trebui sa ai grija sa mergi la starea civila din Iasi sau de unde locuiti pentru programare si sa intocmesti documentele de care ai nevoie. De asemenea, nu uita sa vorbesti la biserica pentru a inscrie ziua si ora potrivite. Mergeti impreuna, vorbiti cu preotul, stabiliti inclusiv detalii administrative.
Un ultim sfat
Iti vine sa crezi sau nu… in cateva zile se va fi terminat toata nebunia. Cel mai important insa, nu uita sa faci din ziua nuntii o zi de neuitat, te-ai chinuit doar aproape un an de zile pentru asta. Bucura-te de ea. Si bucura-te de partener. Nu ii vei impaca niciodata pe absolut toti cei prezenti. Asa ca macar pe tine impaca-te si fa din ziua nuntii o bucurie! A, si nu uita ca urmeaza luna de miere!