Alegerea unui fotograf de nunta

Alegerea lui  poate fi deseori o corvoada datorita complexitatii elementelor de care trebuie sa tinem cont pentru a nu da gres. Multumita internetului orice om poate astazi compara portofoliiile fotografilor sau poate intra usor in legatura cu diverse firme pentru a se interesa exact despre oferta de pe piata fara a pierdere de timp sau cheltuiala. Iata cateva elemente de care trebuie sa tineti cont:

Ce ne poate oferi un fotograf profesionist?

Foarte simplu: garantia ca veti avea fotografii de calitate din care nu va lipsi nici un moment cu adevarat important. Fotografiile de nunta sunt o combinatie dificila intre fotografia de reportaj şi cea de studio. Un adevarat fotograf de nunti trebuie sa cunoasca tehnicile de reportaj, pentru a putea urmari actiunea din timpul nuntii. Pe urma un fotograf de nunta va sti exact care sunt momentele cheie ale evenimentului care nu trebuie in nici un caz ratate. Are echipament performant pentru a putea realiza cele mai bune imagini cu putinta in conditiile unei nunti unde nu poti dirija evenimentele. Intr-un cuvant, un adevarat fotograf de nunta va oferi siguranta ca dupa nunta veti avea o serie de imagini de buna calitate.

 Alegerea fotografului pentru evenimentul tau

Se face in primul rand pe baza imaginilor prezentate (portofoliu). Acesta poate fi atat un site de Internet, cat si un set de fotografii pe care le vedeti in cadrul intalnirii preliminare. In măsura posibilitatilor ar fi bine să vedeti suficiente imagini de la o singură nunta, nu doar selectia celor mai reuşite imagini realizate de fotograful de nunti în toata cariera sa. Apoi va trebui sa lamuriti pe deplin aspectele financiare, cat timp sta fotograful la nunta, ce primiti si cat durează de la nunta pana la livrarea materialelor finale.

Ce veti gasi pe piata :

Piata de fotografie, chiar daca nu este inca pe deplin formata, atat din cauze economice cat si datorita perceptiei pe care o au unii clienti despre fotografie, da impresia ca poate fi facuta in orice fel si de catre oricine. Bineinteles, aceasta impresie dureaza pana la receptionarea imaginilor realizate de un fotograf insuficient de bine ales.

Fotografi amatori – prieteni si rude

Multi posesori de aparate de fotografiat isi imagineaza ca pot realiza cu usurinta fotografii de nunta pentru prietenii si rudele lor. Fara indoiala, fiecare dintre ei va obtine cateva fotografii reusite. Adunand aceste imagini de la toti prietenii veti obtine un set cat de cat complet. Aceasta functioneaza in cazul in care va bizuiti pe noroc pentru fotografiile nuntii voastre. Fotografiile realizate de catre prieteni sunt insa foarte importante pentru surprinderea unor momente pe care fotograful oficial nu le poate acoperi, si pentru atmosfera generala.

Fotografi profesionisti care fotografiaza si nunti in timpul liber

Majoritatea sunt angajati ca fotoreporteri in presa si beneficiaza de dotarea cu aparatura din partea firmei unde lucreaza. Avantajul pe care il au cestia este ca pot lucrea la preturi extrem de abordabile, datorita faptului ca au deja un salariu, aparatura nu i-a costat nimic si nu platesc nici un fel de impozite si taxe din cele platite de profesionistii care au propria firma. Pe de alta parte, acestia pot fi trimisi in ultimul moment pentru a acoperi vreun eveniment important exact în ziua nuntii voastre, iar acesta este un risc greu de neglijat, dar daca sunteţi norocosi, fotograful respectiv va va gasi un inlocuitor… In plus, multi dintre ei se multumesc sa descarce imaginile din aparat în computer, apoi sa le scrie pe un DVD pe care vi-l livreaza, deci nu triaza si nu  editeaza fotografiile. Mai este si categoria acelor asa zisifotografi care lucreaza ca electronisti, instalatori, etc si care in sambetele libere de la servici se gandesc sa mai faca un ciubuc prezentandu-se drept fotografi profesionisti. Daca aveti ghinionul sa dati peste asa ceva riscul unui esec total este maxim.

Fotografi care fotografiaza exclusiv nunti

In teorie acestia ar trebui sa fie cei mai potriviti pentru a le încredinţa sarcina de a va fotografia nunta. Un fotograf care lucreaza de multi ani in domeniu nu este insa neaparat si un profesionist talentat. Se poate intampla ca acesta sa se incapataneze sa nu-si modernizeze tehnologia de fotografiat din simplul fapt ca nu o poate intelege pe cea noua, afirmand ca are mai mare incredere in cea veche. Cereti intotdeauna fotografii drept mostre, insa asigurati-va ca aceste poze sunt facute de fotograful in cauza.  Tehnica profesionista de fotografiat, obiectivele, instalatiile de lumina, etc., costa foarte mult, ceea ce inseamna ca un fotograf care foloseste aceste tehnologii va cere un pret mai mare pentru serviciile sale. In domeniul fotografiilor, insa, nu exista ieftin si calitativ. Prin urmare, dati preferinta calitatii dar nici nu exagerati cu pretul pe care vreti sa-l oferiti. Un buget mai mare nu inseamna neaparat ca vei avea fotografii mult mai bune, sau un fotograf mult mai bun. Decizia nu ar trebui sa se faca numai in functie de pret. În primul rand este bine sa vedeti un portofoliu, apoi sa verificati cu atenţie detaliile financiare, deoarece daca preturile sunt intr-adevar mici, fotograful nu-si va putea permite aparatura cu adevarat performanta, cu atat mai putin echipament de rezerva, ceea ce se poate rasfrange asupra calitatii fotografiilor de la nunta voastra.

Personalitatea fotografului de nunta

Un fotograf de nunta va trebui sa intalneasca mai multe persoane si invitati la nunta ta. Personalitatea fotografului ar trebui sa joace un rol esential in scopul de a fi cel mai potrivit pentru nunta ta. Un fotograf cu temperament rau, vulcanic, poate influenta in rau desfasurarea atat la nunta ta cat si a fotografiilor de nunta. Atat tu, cat si invitatii tai vor avea de suferit in cazul in care fotograful este foarte nepoliticos. Va trebui sa te intalnesti si sa discuti cu fotograful o data sau de cateva ori, astfel incat sa puteti avea o idee despre temperamentul lui.

Tinuta unui fotograf de nunta

Am vazut fotografi de nunta care se prezentau in pantaloni scurti sau maieu pe la nunti. Am vazut fotografi care obisnuiau sa se dezbrace pe timpul verii pana la jumate si cu aere de mari meseriasi  faceau tumbe si se tavaleau prin iarba pe la sedintele foto in speranta ca oamenii isi vor inchipui ca sunt de profesionisti. Feriti-va de astfel de specimene si interesti-va inainte de a semna un contract cu un fotograf de nunta ce fel de tinuta va avea in timpul nuntii dumneavoastra.  Preferati o tinuta clasica si simpla care nu va fi in discordanta cu importanta evenimentului dumneavoastra si nu va oripila sau jigni invitatii. Oare cat de caraghios  poate arata un fotograf prezent la o nunta unde toti sunt in costume, imbracat in sort sau in maieu?…
In concluzie, doar cei care aleg cu grija un fotograf de nunta, care este pe aceeasi lungime de unda cu ei, vor avea dupa nunta un album foto care va spune povestea nuntii lor, cu portretele si situatiile dorite surprinse la adevarata intensitate si emotie a acelei zile.